dinsdag 26 februari 2013

Mijn thesis

Tja, waar gaat mijn thesis eigenlijk over? Droog gezegd is het een "historical-institutionalist analysis of the development of the institution of European Union Citizenship, based on a content analysis of documents from three relevant EU actors in the process: the European Parliament, the European Court of Justice and the European Commission". Dus.

Het idee van citizenship (burgerschap?) heeft mij altijd al gefascineerd. Een arbitraire onderverdeling in de wereldpopulatie gebaseerd op het simpele feit van waar je geboren bent. Zelf ben ik dus in Nederland geboren, en heb daarmee gelijk de "wereld-loterij" zo'n beetje gewonnen. Want beter kan het niet echt of wel? Ja misschien geboren worden in Zwitserland, Luxemburg of Zweden. Die landen zijn trouwens altijd nog een optie.
Op bezoek bij de Europese Raad

Nu hebben ze in Brussel het idee dat het politieke gevaarte dat de EU heet zonder citizens niet echt veel voorstelt. Het grote doel van het project is namelijk de "totstandbrenging van een steeds hechter verbond tussen de volkeren van Europa" (Verdrag van Lissabon). Nu heb ik als actieve EU burger natuurlijk mijn steentje al bijgedragen; ik heb nogal hecht verbonden met een burger uit ons buurland (rara wie is dat?), ik heb flink gebruik gemaakt van mijn recht op vrij verkeer van personen binnen de Unie, ik heb ondertussen aan vier universiteiten in Europa gestudeerd (kreeg er zelfs geld voor van het Erasmus fonds!) en ik heb in 2005 braaf gestemd voor een Grondwet voor Europa. Nu nog een keertje de Nederlandse staat aanklagen voor het niet nakomen van een of andere EU regulering en ik mag wel voorgedragen worden voor Europees Burger van het Jaar.

Ik ben trouwens niet de enige, gisteren verklaarde de Commissie dat in Nederland steeds meer mensen zich "Europees" voelen, volgens een artikel in de Volkskrant. Wat dat ook mag betekenen. Toch maakt de EU zich zorgen over de steun van hun onderdanen, zeker in deze tijden van crisis, en 2013 is uitgeroepen tot het "Europees Jaar van de Burger". Het doel is om zoveel mogelijk burgers op de hoogte te brengen van hun rechten (over plichten zijn ze altijd erg vaag) en ons te laten inzien dat we allemaal dezelfde waarden nastreven, namelijk die van "menselijke waardigheid, vrijheid, gelijkheid en solidariteit". Van die mooie zaken hebben ze buiten Europa natuurlijk geen kaas gegeten, dus het is onze plicht, onze "White Man's Burden", het goede voorbeeld te geven aan de rest van deze planeet. Oh wat ben ik er trots op een Europeaan te zijn.

Zal ik ze maar niet vertellen dat ik van plan ben om straks naar AustraliĆ« te emigreren?

donderdag 14 februari 2013

Aan de andere kant

Fijne valentijnsdag!

Mijn schatje zit helaas alweer 20 dagen aan de andere kant van de wereld. Of 21 eigenlijk, want ze lopen daar een beetje vooruit. Dat is best lastig en soms zitten we allebei in verschillende dagen met elkaar te skypen, erg verwarrend. Het klimaat verschilt ook nog al, want daar is het nu natuurlijk zomer. Het is zelfs een extreem hete zomer dit jaar, met allerlei bosbranden, stofwolken en droogtes.

Hij heeft ondertussen al werk gevonden en is vorige week begonnen bij een middelgroot meubelmaakbedrijfje. Ikzelf ben net weer thuis van een weekje Nederland en begin me op te maken voor de deadline van het inleveren van mijn thesis, op 26 maart. Grappig hoe relatief tijd is. Aan de ene kant kruipen de minuten voorbij en lijkt het nog eeuwig te duren voordat ik straks Sebas weer zie. Aan de andere kant glippen de minuten, uren, dagen weg terwijl ik probeer mijn content analyse op tijd af te krijgen voordat ik mijn thesis supervisor weer zie...

Voordat Sebas trouwens naar Sydney vloog zijn we nog heel romantisch uit eten geweest in het meest gave restaurant ter wereld: "Sauvage - the first Paleolithic restaurant in the whole world". Paleolithic? Huh? Het "Paleo-dieet", waar het hier om gaat, is er een in feite op gebaseerd dat de mens als wezen miljoenen jaren (zeer succesvol!) heeft geĆ«volueerd en dat wij het beste gedijen wanneer wij onze lichamen geven wat het "genetisch verwacht". Dat heeft met voeding te maken, maar ook met van allerhande andere lifestyle factoren, zoals als beweging, slaap, sociale contacten, schoeisel, houding en algehele kijk op het leven. Hele interessante stof, mocht je weer willen weten neem dan eens een kijkje op een van de vele materialen in de "Paleo-blogosphere" > Paleo 101 van Melissa Joulwan (mijn favoriet!!), What is the Paleo diet? van Robb Wolf (die ook een hilarische podcast heeft), The Primal Blueprint van Mark Sisson en What is Paleo door Sarah Fragoso (haar site heeft veel recepten en zij heeft een een fijne podcast).

Wat eet je dan zoals? Zoals het restaurant het zelf verwoord op hun site komt het hier een beetje op neer: "We prepare everything ourselves ... All of the animal products we use in our kitchen come from wildlife, pastured cattle or controlled organic farming ... our vegetarian ingredients come from organic farming or wild gathering ... All of our desserts are 100% free of processed sugar ...  we shun grains and legumes like the plague ... We bake, fry and cook with organic clarified lard or suet, ghee (clarified butter) and unrefined palm oil or coconut oil ... For your health, extra virgin olive oil and high quality nut or seed oils are never heated ... Generally we avoid all dairy products".

Zelf eet ik nu al ongeveer twee jaar zo en ik heb nog niet terug gekeken! Het was heerlijk om gewoon, bam, het vijf gangen menu te bestellen zonder na te denken over welke opties "Paleo" vriendelijk zijn. Wat een concept. Wellicht "een beetje raar", maar wel errug lekker!