dinsdag 31 januari 2012

Vad heter du? Jag heter Daphne!

Tijd voor een update! Ik ben ondertussen een week verder in mijn Umeå avontuur en ik wil graag een paar hoogtepunten met jullie delen. Heel fijn was de ontdekking was de sneltoets voor de a met een bolletje erop (alt + w), dat was even zoeken. Verder heb ik een fiets gekocht! Bij de Returenbutik, waar de politie alle fietsen heen brengt die niet meer door een eigenaar zijn geclaimd. Het was een investering, 1050 kronen (120 euro), maar dat gaat me dan ook een hoop buskaartjes schelen. En in de zomer verkoop ik em gewoon weer, wellicht zelfs voor dezelfde prijs. Umeå heeft een fantastisch netwerk van fietspaden door de hele stad en je loopt hier niet constant het risico van je sokken gereden te worden, want fietsers hebben lekker voorrang! Daar kan Berlijn nog iets van leren...

Verder heb ik vandaag mijn eerste Zweedse les gehad. Zweeds is een mix van Duits, Nederlands en Engels en het allerbeste is dat ze geen werkwoordsvormen hebben. Ik heten, jij heten, wij heten, hij heten, zij heten, jullie heten, kan het nog simpeler? Mijn klasgenootjes uit China hebben er iets meer moeite mee trouwens, maar ze houden het wel levendig in de les. Vaak begrijpen zij de lerares niet, stellen dan een vraag, die de lerares vervolgens niet begrijpt en we zijn zo 5 minuten verder zijn voordat we de vraag pas duidelijk hebben en we naar het antwoord kunnen gaan zoeken.

Wat wel weer erg jammer is trouwens, is dat Sebastian vandaag weer terug naar Berlijn is gegaan. Hij is om 4.30u vanochtend vertrokken met de taxi naar het vliegveld, en zou, na een 9 uur durende overstap, nu geland moeten zijn op Flughafen Tegel. En waarschijnlijk blijft hij de komende tijd ook in 'het zuiden'. We hebben het er lang en breed over gehad, en uiteindelijk zal het niet veel zin hebben als hij hier probeert iets op te bouwen tijdens de 4 maanden dat mijn semester duurt. Hoewel iedereen goed Engels spreekt hier, is het toch errug gewenst dat je Zweeds spreekt wil je ergens komen werken. Verder liggen de woningen voor niet-studenten hier niet voor het oprapen en is Zweden ook nog eens %&$#@-duur.

Dus... Sebas heeft eens rond gebeld en kan waarschijnlijk volgende maand aan de slag bij zijn oude opdrachtgevers in Amsterdam. Daar werken was hem altijd goed bevallen en het voordeel is dat hij daar zo aan de slag kan, zonder sollicitaties, zonder bureaucratisch gedoe (hij heeft zijn freelance-registratie daar nog) en zonder de stress van een totaal nieuwe omgeving, nieuw land. We gaan dus een tijdje lange-afstand-thank-god-voor-Skype-"nee jij moet eerst ophangen" doen! Niet leuk, maar wel logisch voor ons beide op dit moment. Ik mis hem nu al....

En dan om een beetje sfeer te creëren een reeks met foto's van de afgelopen week:

Zonsondergang... om 15.30u....

Een sneeuwkasteel midden in het centrum! Zoek de koning ;-)

Welk kind droomt hier nu niet van?

Wandeling in het witte sprookjesbos achter mijn huis

Hier gaat Umeå winkelen op zaterdag

Heineken met 3,5% alcohol. En daar betaal je dan 1,80 EUR voor...

Alle smaken Läkerol!

Mijn goede vriendin Helena, met haar zelfgemaakte appeltaart

Dakwerkers die de ijspegels aan het verwijderen zijn. Moet ook gebeuren.

En tot slot: het uitzicht vanuit mijn kamertje :-)

dinsdag 24 januari 2012

Eerste dag in Umeå!

Umeå, maandag 24 januari 2012, 18:35u.

Lief Dagboek,

Gisteren ben ik aangekomen in Umeå. Na een overstap in Riga (Letland), en een tijdje wachten in Vaasa (Finland), zijn Sebastian en ik geland in de sneeuw. Heeeel veel sneeuw. En zo op het eerste gezicht verder niet veel meer. De internationale en binnenlandse aankomsthallen zijn stiekum dezelfde, onze koffers waren er gelijk want we zaten in een van de laatste vliegtuigen die nog zou landen die avond, en na even zoeken wist mijn Duitse simkaart in mijn Nederlandse telefoon (gemaakt in Finland overigens) het Zweedse netwerk te gebruiken om een smsje te ontvangen van Helena, mijn Zweedse vriendin: "I'll be there to pick you guys up in 15 min!". 

En ze kwam, in een oude volvo met een berg sneeuw op het dak. We hebben elkaar zo'n 4 jaar niet gezien, maar het voelde gelijk weer vertrouwd. Ik heb Helena 6 jaar geleden in Vermont op het zomerkamp ontmoet, zij werkte in de keuken en was de reden dat ik die zomer 6 kilo ben aangekomen ;-) In Umeå studeert ze Kulturjournalistik en het komende half jaar zullen we gewoon naar dezelfde universiteit gaan, via hetzelfde fietspad. Wat een luxe om hier iemand te kennen!! Helena had ook de sleutel van mijn woning, die middag voor me opgehaald, zo ik kon gelijk intrekken in mijn studentenkamertje. 20m2 vol met IKEA spulletjes, een eigen badkamer en gedeelde keuken verderop in de gang.

Vandaag had ik een korte introductie op de universiteit en daarna zijn we in de stad wat basics gaan kopen. Een simkaart, een dagboek, en thermo ondergoed voor Sebas. Morgen heb ik mijn eerste college, Sociology of Culture en ga ik me inschrijven voor een Zweedse taalcursus. En dan, omdat ik het zelf ook niet zou geloven als ik het niet zou zien, de eerste foto's vanuit Zweden:

Dit heb ik meegenomen, totaal = 40 kilo

Buitenlangs naar het vliegtuigje :-)

Mijn kamertje, met 1-persoonsbed helaas...

Deense biertjes, met 3,5% alcohol


Eerste stapjes buiten in de sneeuw

Heel veel sneeuw

En nog meer sneeuw

Geld halen bij de automaat

De hoofdstraat van Umeå, té schattig

Een cappuccino en een latte

Één cappuccino kost 27 kronen = 3,07 EUR. Nee goedkoop is het hier niet...